Sieni-infektio
Mikrosienet eli mikroskooppisen pienet, yksisoluiset sienet luokitellaan edelleen pitkälti niiden ulkonäön perusteella. Sienilajeja tunnetaan tällä hetkellä noin 250 000, ja näistä noin 200 lajia aiheuttaa ihmisille erilaisia infektioita esimerkiksi ihoon, kynsiin, emättimeen, taipeisiin ja jalkoihin.
Hiivasienet ovat mikrosieniä, ja niiden aiheuttama sieni-infektio on monille tuttu vähintään puhekielestä: usein arkikielessä tietyistä vaivoista kerrottaessa puhutaan ”hiivasienestä”. Yleensä tällä arkikielen hiivasieni-infektiolla tarkoitetaan Candida albicans -hiivan aiheuttamaa infektiota, joka voi esiintyä paitsi kosteissa taipeissa, se on myös tavallinen emätintulehduksen ja sammaksen aiheuttaja. Elintarviketeollisuudessa yleisesti käytettävällä hiivalla Saccharomyces sereviciae (leivinhiiva, oluthiiva) ei ole mitään tekemistä emättimen hiivatulehduksen aiheuttajahiivan kanssa.
Dermatofyyttien eli silsasienten aiheuttamaa sieni-infektiota kutsutaan silsaksi. Silsaa voi esiintyä missä tahansa iholla, mutta varvasvälit, nivuset ja kynnet ovat tavallisimmat esiintymispaikat. Silsasienet elävät keratiinista, jota on ihmisen iholla. Siksi silsat ovatkin ihon, muttei limakalvojen vaiva. Silsat voivat tarttua esimerkiksi pinnoilta ja ihokontaktissa.
Sieni-infektioita voidaan hoitaa paikallisesti levitettävillä voiteilla, suun kautta otettavilla tableteilla tai vaikeimmissa tapauksissa jopa sairaalassa suonensisäisesti. Antibiootit eivät tehoa sieniin. Sieni-infektioita vastaan ei myöskään ole rokotteita.
Tietoisku!
Osa sienistä on hyödyllisiä! Ruokasienten terveyshyödyt ovat monille tuttuja, ja muutenkin nämä maassa kasvavat, sympaattisen näköiset tötteröt ovat ne mitä meille tulee usein ensimmäisenä mieleen sanasta sieni.
Keskuudestamme löytyy kuitenkin paljon muitakin sieniä, joiden hyötyvaikutukset tunnetaan jo nyt! Tiesitkö, että antibioottina käytettävä penisilliini on alun perin ollut sienten tuottamaa? Tai että joitain sieniä käytetään ripulitautien ehkäisyssä, toisia taas elintarviketeollisuudessa juuston valmistuksessa?
Jalkasieni
Jalkasilsa on yleinen vaiva, jota esiintyy enemmän miehillä kuin naisilla. Yleisimmin jalkasilsaa on varvasväleissä, mutta sitä voi olla myös muualla jalkapohjan alueella. Jalkasilsa on usein punoittava, kutiseva iho varvasvälissä, useimmiten reunimmaisten varpaiden väleissä, ja se voi hilseillä tai halkeilla. Varvasvälien sieni-infektio paranee useimmiten paikallisesti käytettävillä voiteilla.
Sieni tarttuu helposti esimerkiksi yleisistä kosteista tiloista kuten uimahallien ja kuntosalien suihkutiloista. Siksi niissä on suositeltavaa pitää jalkineita tartunnan ehkäisemiseksi. Myös hautovat kengät, ylipaino ja diabetes ovat riskitekijöitä.
Varvasvälisilsaa voi hoitaa itsehoitona paikallisesti käytettävillä voiteilla. Noudata aina pakkauksessa olevaa ohjetta kuurin pituudesta ja päivittäisten levityskertojen määrästä, jolloin pääset todennäköisemmin vaivasta eroon. Kuuri voi kestää 3-4 viikkoa ja on tärkeää käyttää voidetta koko suositeltu aika. Jos hoito ei auta tai silsa leviää laajemmalle, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.
Jalkasilsa uusii helposti. Pidä huolta jalkahygieniasta eli käytä yleisissä pesutiloissa jalkineita, kuivaa jalat ja varvasvälit huolellisesti. Anna kenkien ja pohjallisten kuivua kunnolla käyttökertojen välissä.
Katso artikkeli: Tutustu jalkasieneen
Kynsisieni
Tavallisia oireita kynsisienestä ovat varpaankynnen paksuuntuminen ja kynnen värin muuttuminen kellertävämmäksi. Kynsisieni on tavallinen vaiva, sitä esiintyy jopa yli 10%:lla väestöstä.
Ehkäistäksesi kynsisilsaa pidä huolta jaloistasi. Hoida mahdolliset varvasvälisilsat varhain, ettei silsa pääse leviämään ihosta kynteen. Myös muut jalkojen alueella olevat vaivat, kuten infektiot, kannattaa hoitaa huolellisesti.
Katso artikkeli: Kynsisienitulehduksen ymmärtäminen
Sieni iholla tai päänahassa
Silsa voi oireilla myös iholla ja päänahassa. Tyypillisesti sen ulkonäkö on hilseilevä, ehkä rengasmainen ja se voi olla reunasta korostunut. Diagnoosia varten otetaan sieninäyte.
Päänahan sieni-infektio vaatii lääkärin tarkemman diagnoosin, mutta vartalolla oleva silsa voi parantua itsehoidolla. Itsehoidossa on tärkeää noudattaa pakkauksessa lukevaa hoitoaikaa, joka voi olla pitkäkin, esimerkiksi 4 viikkoa.
Varvasväleissä ja nivusissa oleva silsa saattaa tartuttaa ihoa. Siksi niiden hoitaminen on oleellista ihon sieni-infektioiden ehkäisyssä.
Emättimen hiivasienitulehdukset
Emättimen hiivasieni-infektiot ovat tavallisia. Tyypillisimpiä oireita ovat kutina, kirvely, ärsyttävä tunne, limakalvojen turvotus ja kokkareinen valkovuoto. Valkovuoto voi kuitenkin olla myös tasaista ja jopa vetistä. Myös pieniä haavaumia ja punoitusta voi esiintyä ulkosynnyttimien limakalvoilla.
Emättimen hiivasieni-infektioon löytyy hoitovaihtoehtoja apteekin itsehoitohyllystä. Lääkehoidon onnistumisen varmistamiseksi ja oireiden uusiutumisen ehkäisemiseksi kannattaa myös sopivissa määrin pitää huolta henkilökohtaisesa hygieniasta. Jos naisella on hiivatulehdus, mieskumppania ei ole välttämätöntä hoitaa, ellei hänellä ole oireita. Miesten hiivatulehdus on melko harvinainen, mutta sitä voidaan tarvittaessa hoitaa sienivoiteella.
Katso artikkeli: Mikä on hiivatulehdus?
Nivussilsa
Katso artikkeli: Nivussilsa
Suun sienitulehdukset
Lähes jokaisella meistä on jonkin verran erilaisia sienilajeja suussa, eivätkä ne yleensä aiheuta ongelmia. Sienitulehdus suussa on monen tekijän yhteistulos, esimerkiksi kuivan suun, antibioottikuurin tai elimistön vastustuskyvyn heikkenemisen takia. Sienitulehduksen hoitoa suussa voi edistää pitämällä hyvää huolta suuhygieniasta ja hoitamalla kuivaa suuta. Lääkärin puheille kannattaa kuitenkin hakeutua jos vaiva jatkuu.