Kun kuivaat jalat, kuivaa erityisen huolellisesti varvasvälit.
Jalkasilsa
Kenellä tahansa voi olla jalkasilsa.
Jalkasilsa (tinea pedis) on ihon sienitulehdus, ja sen aiheuttajia ovat ensisijaisesti dermatofyytit eli silsasienet. Ne viihtyvät lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa, kuten pukuhuone- ja suihkutiloissa, kengissä ja sukissa sekä hikisissä jaloissa. Dermatofyytit viihtyvät erinomaisesti varpaiden välissä, mutta jalkasilsaa voi olla myös jalkapohjissa ja jalkaterien sivuilla.
Jalkasilsan oireet
Sinulla voi olla jalkasilsa, jos havaitset seuraavia oireita:
- kutina ja polttelu varpaissa ja jaloissa
- hilseilevä, erittäin kuiva, halkeileva tai kesivä iho
- ihon rikkoutuminen, pehmeneminen tai vaalentuminen varvasväleissä
- ihon halkeilu varvasväleissä, jalkapohjissa tai kantapäissä
- paha haju jaloissa.
Oireet voivat olla myös vakavampia:
- ihon vesirakkulat
- tulehtunut halkeileva iho.
Tietoa jalkasilsasta
Jalkasilsasta on tärkeintä tietää, että se tarttuu erittäin herkästi. Tartunnan voi saada helposti suorassa ihokosketuksessa tai sellaisten pintojen kautta, joilla on jalkasilsaa aiheuttavaa sientä. Jos jalkasilsaa ei hoideta, oireet palaavat todennäköisemmin ja tulehdus voi levitä muille ihoalueille tai muihin ihmisiin.
Jalkasilsan hoito
Paras hoito jalkasilsaan on tehokas sienilääke. Jalkasilsan hoitoon on saatavilla valmisteita apteekista ilman reseptiä.
Paikallisesti levitettäviä hoitoja on helppo käyttää, ja ne tehoavat jalkasilsaa tyypillisesti aiheuttaviin sienilajeihin.
Canesten-tuoteperheeseen kuuluu erilaisia sienilääkkeitä, jotka pysäyttävät sienikasvuston, tappavat tulehduksen aiheuttaneet sienet ja lievittävät jalkasilsan oireita.
Tulee myös muistaa, että jalkasilsa uusiutuu helposti, joten jalkahygieniaan tulee kiinnittää erityistä huomiota niin hoidon aikana kuin jalkasilsan ennaltaehkäisyssä.
Jalkasilsan ehkäisy
Käytä puhtaita sukkia joka päivä. Vaihda sukat, kun olet harrastanut liikuntaa tai jos on kuuma päivä.
Pidä varpaankynnet lyhyinä ja puhtaina, jotta sienitulehdus ei pääse leviämään.
Tietoa jalkasilsasta
Jalkasilsan riski on tavallista suurempi, jos kävelet paljain jaloin yleisissä suihkutiloissa, kuntosaleilla tai pukuhuoneissa tai jos olet kontaktissa henkilöön, jolla on jalkasilsa.
Jalkasilsa on melko yleinen vaiva: keski-ikäisistä ja ikääntyvistä miehistä siitä kärsii jossain vaiheessa joka toinen, naisista harvempi. Kuka tahansa voi saada tartunnan, mutta miehet ja iäkkäät henkilöt ovat suuremmassa riskissä.
Hoida jalkasilsaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa – jos se jätetään hoitamatta, jalkasilsa voi levitä muille ihoalueille. Tulehdus voi levitä esimerkiksi ihoa raapiessa, ja seurauksena voi olla muita sieni-infektioita, kuten nivussilsa.
Lue lisää iho- ja jalkaterveydestä
Tietoa jalkasilsasta
Mikä jalkasilsa on ja miten se voi tarttua? Ota selvää tämän sieni-infektion oireista ja miten sitä voi hoitaa. Löydä vinkkejä jalkasilsan ehkäisyyn.
Tietoa kynsisienestä
Taistele kynsisienen aiheuttamia paksuja, värjääntyneitä ja hauraita kynsiä vastaan Canespro Nail -hoitopakkauksen avulla – Canespro Nailia käytettäessä näkyviä tuloksia ilmenee 2-3 viikossa.
Käytännön vinkkejä ihon ja jalkojen hyvään hygieniaan
Opi käytännön vinkkejä ja saa lisätietoa yksinkertaisista hygieniakäytännöistä, joiden avulla voi välttää sienitulehdusten tarttumisen ja leviämisen.