Hiivatulehdus miehellä

Miehen hiivatulehdus

Hiivatulehdus tunnetaan pääsääntöisesti naisten vaivana, mutta on siitä riesaa miehillekin. Jos sekä naisella että partnerilla on hiivatulehduksen oireita, on tärkeää hoitaa ne samanaikaisesti.

Jos naisella on usein toistuvia hiivatulehduksia, on partneri syytä hoitaa vaikkei oireita olisikaan, sillä tällöin tulehdus on saattanut olla hänellä oireettomana ja on näin ollut syynä naisen uusiutuviin hiivatulehduksiin. Vaikka hiivatulehdus ei ole sukupuolitauti, voi se levitä kumppanista toiseen yhdynnän välityksellä, mikäli kumppanin elimistö on sillä hetkellä vastaanottavainen.

Miehen hiivatulehduksen oireet

Miehellä hiivatulehdus esiintyy punoittavana alueena terskassa tai siittimen varressa ja se saattaa levitä mm. nivusiin. Tulehdus aiheuttaa myös kutinaa.

Yhdyntä hiivatulehduksen hoidon aikana

Yhdynnästä voi olla hyvä pidättäytyä hoidon aikana, mikäli yhdyntä tuntuu pahentavan oireita. Hoito saattaa vaikuttaa ehkäisyvarmuuteen. Hoitoon käytettävät emätinpuikot ja voide voivat heikentää kumista/lateksista valmistettujen ehkäisyvalmisteiden kuten kondomien ja pessaarien tehoa ja varmuutta. Myös siittiöitä tuhoavien ehkäisyvaahtojen teho voi heikentyä. Vaikutus on lyhytaikainen ja ilmenee ainoastaan hoidon aikana.